Mladen Lučić


Izložba pod naslovom Tu smo – Muzej suvremene umjetnosti Istre, zamišljena je kao druga tematska izložba upravo osnovanog Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Za razliku od Izložbe umjetnina iz fundusa muzeja i zbirki Istre održane od 24. – 30. 09. 2007. u prostorima MMC Luke u Puli, izložba Tu smo problematizira tematiku recentne umjetnosti Istre i Hrvatske kao i gotovo svih izričajnih sredstava suvremene umjetničke prakse.

Na tragu zacrtane ideje realzacijje pulskog Kulturringa (obnova i kulturna namjena užeg centra Pule), gdje je buduća zgrada MSUI-a zamišljena i pozicionirana kao središnja točka, brojni umjetnici svojim bi radovima suvremene vokacije ukazali na potencijale Pule kao jednog od rijetkih gradova svijeta gdje kontinuitet povijesti od antike do danas može iznjedriti jedinstvenu kulturološko – umjetničku priču, jednako atraktivnu građanima Pule kao i njezinim gostima. U eksterijerima i interijerima najstrože povijesne jezgre Pule, stotinjak istaknutih suvremenih umjetnika iz Istre i Hrvatske te nekoliko stranih gostiju sudjelovali bi u ovom projektu svojim izložbama, performancima, akcijama, ambijentima, instalacijama, video projekcijama, filmovima i glazbom, te bi ilustrirali buduću izlagačku djelatnost MSUI-a ujedno ističući spomeničku i civilizacijsku baštinu Pule. Izložba Tu smo osim što bi promovirala novi Muzej suvremene umjetnosti, ukazala bi na pulski genius loci te rječito predočila civilizacijski kontinuitet baziran na suživotu baštine i suvremenih kulturoloških vrijednosti, što je i idejni pokretač novog promišljanja Pule s Muzejom kao centrom nove umjetničke produkcije i budućem sjecištu i rasadniku istarske kulture.

Ova izložba – akcija planira se održati od 09. do 13.09.2008. godine, a većina pozvanih umjetnika osmislila je projekte specijalno rađene za ovu prigodu. Sukus interesa je grad Pula te se većina umjentika referira ili na njenu povijest ili na njenu trenutačnu urbano – socijalno zbilju.

U projekt bi bile uključene i dvije manifestacije sa sličnim ishodištima kao što ima i ova izložba, zlarinska Otočka karta i sarajevska Vrata su bila otvorena, dakle izložbe koje problematiziraju urbane jezgre kako bi se akcentirale specifičnosti mjesta ne samo kao zadanog polisa, već i kao živog socijalnokulturalnog organizma.
2008
We Are Here

group exhibition

The Old Printshop – Istrian Museum of Contemporary Art, Pula, Croatia
September 9-13, 2008

curator:
Mladen Lučić



works exhibited:

1-7
Untitled, 2008
iron, used motor oil
92,5 x 150 x 175 cm each



photo credits:
Viktor Popović